Fokusrapport: Lärdomar av bankproblemen i USA och Schweiz 2023

Nyhet 22 april 2024

I början av förra året fick flera banker i USA och Schweiz stora finansiella problem, vilket tvingade myndigheterna i de båda länderna att ingripa. I Riksgäldens fokusrapport beskriver författarna vad som hände och vilka lärdomar som kan dras av det inträffade.

Under våren 2023 fick flera banker i omvärlden stora problem. Det handlade dels om tre relativt sett mindre amerikanska banker – Silicon Valley Bank, Signature Bank och First Republic Bank – och dels om Credit Suisse, en globalt systemviktig bank med huvudkontor i Schweiz. Amerikanska och schweiziska myndigheter blev tvungna att gripa in och hantera dessa bankers problem för att undvika större störningar i det finansiella systemet.

Orsakerna och händelseförloppen skiljde sig åt i flera avseenden, men i båda länderna innebar myndigheternas krishantering lösningar som till viss del inte var planerade i förväg. Likväl uppnådde myndigheterna det primära syftet med krishanteringen: att bevara den finansiella stabiliteten.

De flesta bedömare är överens om att orsakerna till att bankerna fick problem i första hand bör tillskrivas brister i tillsyn och krav på bankerna liksom affärsmodeller som visade sig ohållbara i en högräntemiljö. Men det finns även skäl att reflektera över om krishanteringsregelverken, som utformades efter den globala finanskrisen 2007–2008, är ändamålsenliga.

Riksgäldens fokusrapport ”Några lärdomar av bankproblemen i USA och Schweiz våren 2023” är skriven av Mattias Fransson, Karolina Holmberg och Markus Ribbing. Den finns även tillgänglig i engelsk översättning.

Fokusrapport: Några lärdomar av bankproblemen i USA och Schweiz våren 2023

Presskontakt

Mats Lilja, pressansvarig

Riksgäldens verksamhet ska präglas av en öppenhet gentemot allmänheten och media. Rätten till insyn i myndigheters verksamhet är en grundsten i den svenska demokratin.

Vår pressfunktion hjälper dig att komma i kontakt med rätt person så att du snabbt och enkelt får svar på dina frågor. Pressfunktionen kan också förse dig med material, besvara övergripande frågor om vår verksamhet och kommande publiceringar.

Mats Lilja, pressansvarig
Presstelefon (bevakas kontorstid): 08-613 47 01, mobil 0721-561 527
E-post: Mats Lilja