På riksgalden.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig och för att samla in statistik. Vi använder också kakor för webbanalys så vi kan förbättra vår webbplats. Mer om kakor (cookies).
Våra garantier
Riksgälden har stora åtaganden i form av garantier till infrastrukturprojekt, kreditinstitut och pensioner till anställda i myndigheter som blivit bolag, som till exempel Postverket.
En garanti är ett risktagande där risken ofta delas mellan staten och långivaren. Därför bör heller inte en garanti täcka hela beloppet. Det finns olika typer av garantiåtaganden.
Kreditgarantier
Att gå i borgen för någon annans lån är den vanligaste garantiformen som Riksgälden utfärdar. Låntagaren betalar en avgift för den risk Riksgälden tar.
Pensionsgarantier
I samband med att statliga verk började ombildas till bolag i början på 90-talet överfördes de upparbetade pensionsåtagandena på bolagen och kom att garanteras av Riksgälden. Det rör sig om tidigare statliga verk som exempelvis Postverket, Domänverket, Vattenfall och Byggnadsstyrelsen.
Det enskilt största av dessa åtaganden är PostNord. En del av pensionsgarantierna är konstruerade som enkel borgen, vilket innebär att garantierna tas i anspråk i det fall betalningsförmåga saknas.
Det finns även enkel efterborgen, där åtagandena är försäkrade hos PRI Pensionsgaranti. Det innebär att Riksgälden får betala om varken bolaget eller PRI inte kan betala ut inbetalda pensioner.
Garantier om att tillföra kapital
Att i framtiden under vissa givna förutsättningar skjuta till kapital är en typ av garanti som blir alltmer ovanlig. Det är endast riksdag och regering som kan ge Riksgälden sådana uppdrag.
- Grundfondsförbindelse är en garanti om att tillföra kapital när någon hamnar i ett utsatt läge. Det är en garanti som är begränsad i tid och belopp. Riksgälden ställer årligen ut en ny grundfondsförbindelse till Svenska Skeppshypotekskassan på 350 miljoner kronor som gäller i 20 år och ersätter den föregående.
- Kapitaltäckningsgaranti liknar en grundfondsförbindelse, men är inte begränsad i tid och belopp. Det är en obegränsad förpliktelse där risken är svår att bedöma.
- Garantikapital till multilaterala finansieringsinstitut Sverige är medlem i olika internationella finansiella institutioner som till exempel Nordiska Investeringsbanken. Medlemskapet kallas för ett ägarkapital, som lämnas i form av ett garantikapital, vilket innebär att staten via Riksgälden betalar ut det belopp institutet begär. Det här är en obegränsad kredit som vi har en särskild reserv för. I efterhand är det berört departement som betalar.
- Garantiprogram är en mer standardiserad insats för att stödja en bransch eller ett område. Det kan exempelvis röra varvsindustrin eller samhällets försörjningsberedskap vid kris.