1. För att rapportera in uppgifter loggar rapportören in i Rapporteringsportalen på Finansinspektionens webbplats. Om rapportören inte har ett konto sedan tidigare registrerar sig rapportören i Finansinspektionens rapporteringsportal. Uppgifterna ska sedan rapporteras in i Fidac.
2. För att kunna rapportera in uppgifter krävs behörighet till ”periodisk
rapportering”. Om rapportören saknar denna behörighet kan firmatecknaren delegera
behörighet till utsedd rapportör. Hur det går till beskrivs även på Finansinspektionens webbplats.
När rapportören har fått behörigheten för periodisk rapportering syns en ikon/modul för Fidac efter inloggning i Rapporteringsportalen. Om en rapportör redan har denna behörighet kan följande steg bortses ifrån.
3. Blanketten hittar du genom att i vänstermenyn välja "Schemalagd rapportering" --> "Förväntade Rapportering Nationell" och sedan välja "Riksgälden”. Inrapportering kan göras från och med den 2 januari 2024 till och med den 29 februari 2024.
Notera att punkt ska användas som decimaltecken när decimaler anges. Uppgifter som ska anges i procent ska rapporteras med två decimaler med undantag för i de fall där decimalen innehåller siffran 0. Rapportering ska då ske enligt följande exempel:
- 14.10 % ska rapporteras som 14.1
- 14.00 % ska rapporteras som 14
I annat fall ska två decimaler anges.
Rapportören fyller i den digitala blanketten och trycker sedan på ”Rapportera”. När blanketten är ifylld, välj ”förhandsgranska” och fyll därefter i kontaktuppgifter. Under ”bifoga fil” kan i förekommande fall revisorsyttrande samt andra relevanta underlag bifogas i PDF-format. Tryck sedan på ladda upp rapport. Ett mejl som bekräftar att rapporten är inskickad skickas till rapportören. Årsredovisning behöver inte bifogas. Firmatecknaren behöver inte skriva under den digitala blanketten.
Den inskickade rapporten kan laddas ner som en JSON-fil under ”Detaljer” --> ”Ladda ner” samt i Excel-format under ”Rapport” --> ”Export”. Läs mer om hur Fidac fungerar.