Remissvar: En ny funktion för krishantering vid allvarliga driftstörningar i den finansiella sektorns digitala infrastruktur

Nyhet 28 maj 2024

Riksgälden har lämnat sitt remissvar på utredningen "En ny funktion för krishantering vid allvarliga driftstörningar i den finansiella sektorns digitala infrastruktur" (Fi2024/00185).

Riksgälden välkomnar att en funktion för krishantering vid allvarliga driftstörningar i den finansiella sektorns digitala infrastruktur inrättas. Vi anser att funktionen bör vara ett samverkansforum men även arbeta för att ta fram operativa verktyg. Båda dessa delar är viktiga för att kunna motverka störningar som riskerar att hota stabiliteten i systemet.

Riksgälden anser att det bör framgå tydligare vad ett beslut om att aktivera funktionen innebär i praktiken. Vi anser även att det kommer gå lättare att dela information snabbt om funktionen ses som självständigt organ i förhållande till Riksbanken samt om det är tydligt vilka som ingår i funktionen.

Vad gäller kommunikation i eget namn anser Riksgälden det mer effektivt om kommunikationen görs av de enskilda myndigheterna. Det är också viktigt att funktionens medlemmar har tillgång till säker och robust kommunikation och att det därför bör utredas om alla bör ha tillgång till vissa kommunikationstjänster, radiokommunikationssystem och signalskyddssystem.

Läs hela remissvaret.