Remissvar: En ny beredskapssektor – för ökad försörjningsberedskap (SOU 2024:19)

Nyhet 24 juni 2024

Riksgälden har lämnat sitt remissvar på utredningen "En ny beredskapssektor – för ökad försörjningsberedskap" (KN2024/00705).

Riksgälden ställer sig positiv till förslaget om att inrätta en ny beredskapssektor, Industri, bygg och handel. Riksgälden tillstyrker också förslaget att utse Tillväxtverket till sektorsansvarig myndighet inom den nya beredskapssektorn och till ansvarig myndighet för samhällsfunktionerna industri och handel.

Riksgälden tillstyrker också att Boverket, utifrån kompetens- och ansvarsprincipen, blir beredskapsmyndighet för bygg- och anläggningsverksamhet. Det verkar också motiverat att Sveriges geologiska undersökning (SGU) ingår i den nya beredskapssektorn.

Det är ännu inte klarlagt hur samarbetet mellan staten och de företag som producerar samhällsviktiga varor och tjänster generellt ska formaliseras och hur det ansvar som åläggs privata företag bäst regleras. Frågan om ansvarsfördelning mellan staten och det privata är också nära förknippad med finansieringsfrågan. Oavsett kostnadsupplägg kommer det troligen finnas behov för staten att kunna ge olika former av stöd till de privata företagen för kostnader och risker som det beredskapshöjande arbetet för med sig.

Riksgälden har i uppgift att ge statliga krediter och garantier till olika typer av verksamhet inom näringslivet och är ansvarig myndighet för beredskapsgarantier. Dessa kopplingar mellan sektorn Finansiella tjänster och den nya beredskapssektorn innebär att myndigheterna inom de båda sektorerna kommer behöva samverka. Motsvarande behov av samverkan gäller andra beredskapssektorer vars ansvarsområden omfattar det privata näringslivet.

Läs hela remissvaret.