Riksgäldskommentar: Geoekonomi och geoekonomiskt agerande

Nyhet 23 maj 2024

Riksgäldskommentarer är en serie korta skrifter där Riksgäldens medarbetare bidrar till att fördjupa kunskapen inom ett aktuellt ämne. Riksgäldskommentar nummer 2 2024 handlar om att definiera och beskriva begreppet geoekonomi samt presentera historiska och nutida exempel på dess användning.

Geoekonomi innebär att en stat försöker påverka en annan stats beteende för att nå egna utrikes- och säkerhetspolitiska mål. Detta sker genom att använda, eller hota att använda, olika åtgärder.

Begreppet har hög aktualitet, inte minst genom de sanktioner Väst belagt Ryssland med efter den fullskaliga invasionen av Ukraina. Även relationen mellan USA och Kina har tydliga inslag av geoekonomiskt agerande där staterna använder ekonomiska instrument för att försöka påverka motpartens beteende.

Geoekonomi är relevant för Sverige då Sverige är en liten, öppen ekonomi och därmed potentiellt sårbar för andra staters påverkansförsök. Geoekonomiskt agerande väntas öka i omfattning och kommer att vara en viktig faktor att väga in i Riksgäldens omvärldsanalys. 

Författare till ”Geoekonomi och geoekonomiskt agerande” är Andreas Johnson.

Läs Riksgäldskommentar nr 2 2024